Lotte `~` Learning Russia! {Δ}
2013. 08. 03.

Egy kis sztereotipia elemzés orosz módra! ^^


Azoknak akik szeretik őket: OKOSAK, BARÁTSÁGOSAK, NAGYLELKŰEK, SEGÍTŐKÉSZEK, MEGBÍZHATÓAK, VIDÁMAK, BÁTRAK, ÖNFELÁLDOZÓK, ERŐSEK/SZÉPEK, KIVÁLÓ SPORTOLÓK, JÓ KATONÁK.

Azok szerint, akik nem kedvelik őket: EGYÜGYŰEK, DURVÁK, RÉSZEGESEK, PRIMITÍVEK, KEGYETLENEK, RAVASZOK, HASZONLESŐK, SPORTEREDMÉNYEIKET CSALÁSSAL, DOPPINGGAL, HADISIKEREIKET CSAK TÚLERŐVEL ÉRIK EL.

Megfigyelésem szerint minél kevesebb orosz embert ismer valaki annál inkább hajlik a negatív sztereotípiák befogadására és továbbadására, ezzel szemben minél több konkrét orosz kapcsolata van valakinek annál inkább a pozitív sztereotípiák hordozójává válik! (Ebből egyenesen következik az én sztereotip véleményem mely szerint az oroszok inkább jók mint rosszak!) Persze egy frissem tanuló diák nem a sztereotípiák szintjén alkot véleményt, ezért tudom, hogy az oroszok –ugyan úgy mint bármely más náció- ilyenek is meg olyanok is, „embere és helyzete válogatja”, hogy mikor milyenek!!!Véleményem szerint az oroszokról több negatív kép alakult ki az évek során, mint pozitív. Ennek oka, hogy egy biztonságos pesszimista álláspontból az embert nem érheti csalódás. Az is elmondható, hogy a magyarok általában saját országuk történelméhez kötik az orosz információkat és pozitív- negatív véleményüket a párhuzamok, hasonlóságok alapján alakítják ki.

Magyarország lakosainak véleménye is ellentmondásos, ami nyilvánvalóan a szubjektív megközelítés tényét húzza alá. Oroszországról nincsen átfogó országkép, inkább az apró információkból összetevődő mozaikszerű kép jellemző. Szerintem a hétköznapi magyar állampolgár tudatában a szocialista időkből megmaradt közeli tapasztalatok élnek, ezért is tudja megosztani Oroszország a magyarokat. Másrészt az emberek gyakran ismert sztereotípiákban gondolkodnak, így jutnak el a számukra érdekesnek tűnő információkhoz. A legfőbb probléma ezzel, hogy nem személyes tapasztalataikból kiindulva alkotnak véleményt, hanem másokra hivatkoznak. Hiszen a magyarok többsége nem is találkozik orosszal élete során.Az oroszok sajátos humorát és az utalásokat leginkább azok értik, akik jártak vagy éltek Oroszországban.

Újabban az orosz emberekről az a sztereotípia él nálunk, hogy gazdagok és szórják a pénzt. Sokan vásárolnak befektetési céllal igen drága villákat Budapesten. Nyilván a sztereotípiák használata ahhoz vezet, hogy ezek ne is tűnjenek el a köztudatból. Tehát azt mondhatjuk, hogy az orosz kép kialakításához leginkább nem is a sajtó, hanem a politika járul hozzá.

Nincs min csodálkoznunk, hiszen a sztereotípiákat maguk az orosz írók, költők is erősítették – így például Lev Tolsztoj a Háború és Békében is leírja részletesen, hogyan mulattak a 19. századi orosz nemesek: részegeskedtek, és láncra vert medvéket hurcolásztak.Vlagyimir Putyin volt orosz kormányfő felhívta a fiatalokat, vegyenek részt abban, hogy új kép alakuljon ki országunkról. El kell érni, hogy ne a vodka jusson az emberek eszébe, amikor Oroszországra gondolnak, hanem a kaviár, a matrjoska és az új művészeti ágak.

Összefoglalva: A sztereotípia megfosztja az embereket az egyediségüktől, pedig az Ő világuk nem is olyan egyhangú, mint azt esetleg távolról hisszük.

útóirat: Először ismerd meg, aztán ítélkezz!!!

theme ©