Lotte Minden út...Koreába vezet!
2014. 11. 09.

A mostani bejegyzésem nem meggyőzni, nem is elhitetni, de végképp nem befolyásolni szeretné azokat akik nem érdeklődnek annyira a keleti ország-rész(ek) iránt. Ez az iromány szolgáljon útmutatásul, betekintésül abba az országban, ami az elmúlt években kivívta az emberek figyelmét.

Az első lényeges kérdés, miért a húz a szívünk Koreába?

1,Kultúra
Mint minden elkülönült országnak, Koreának is meg van, a maga harmonikusan kiépített, szellemi vonzereje. Nyugodtan kijelenhetjük, a szokások és a hagyományok még a mellette lévő országok (Kína és Japán)-tól is merőben különbözőek mint hisszük. Dél-Korea számtalan helyei más és más hagyományt őriznek, amiket érdemes kipróbálni egy emberi életben. Ha tömören és velősen kéne jellemezni a szokások közötti egységességet, akkor a környezettel való harmónia és a különböző vallásforma szót használnák. Korea egy országként ismeretes, mégis, ha az ember egyik városból a másikra téved, olyan érzés fogja el mintha teljesen más környezetbe csöppent volna be.


2, Környezet
A táj harmonikus kiépítés ad egy olyasfajta spiritusz amit más helyen aligha lehet találni. Minden nemes fém építésű metropolist egy vízesés, egy nagyobb erdő vagy egy völgy követ. Nem beszélve azokról a várasokról, melyek a hegygerinc mentén vannak kiépítve. Egyszerre érezzük azt, hogy fejlett virágzó városban, valamint hagyomány őrző, gyönyörködtető természetben sétálunk. Ami feltétlenül ajánlott turista központ a környezet szempontjából az Jeju (ejtés szerint: dzsedzsu) Szigete. Bárhol is megfordulunk, fontos észrevennünk a természet jelenlétét. Mert mindenhol jelen van. Hol kissé háttérbe szorítva ugyan, de legtöbbször kihangsúlyozva azt. A koreai társadalom remek összhangot képezett természet és civilizáció között. Mi lehet ez, ha nem követendő példa?3, Nyelv
Sokan úgy gondolják, a nyelv nehézsége egyenértékű más ázsiai nyelv nehézségével. Holott nem. Nekünk magyaroknak annyival könnyebb, hogy ugyanannyi betűt használunk a nyelvben (inkább kiejtésben) mint a koreai társaink. A nyelvük erősen hasonló az "cukros beszédhez". Ez a kifejezés pedig azt jelenti, hogy minden magánhangzót hosszan, "nyávogósan" elnyújtanak. A hangsúly pedig mindig fel-felível a mondatban. Számunkra olyan mintha mindig kérdéssel válaszolnának. Léteznek különböző szótárak és nyelv-beszédek. Nem köz-titok ha megosztom, néhány hónapja én is belekezdtem a Koreai nyelv-tanulásba. S nyugodtan kijelenthetem, megéri ezt a tanulást folytatni. Tehát, aki rászedi magát a nyelv tanulására, akkor mindenképp találjon önmagához passzoló tanulási típust. A szótárak sok szóval ellátnak, de a legjobb ha kifejezetten tanulásra szánt könyvet vásárolunk, ami fokozatosan eljuttat a felső fokokra. 

4, Zene (K-pop)
A legtöbb ismeretséget Koreának az egyedi hangzású, különböző tehetségű bandák és személyek hozták meg. Maga az ország is arra ösztönöz minden híressé váló fiatalt, hogy teljesítse az álmait. Természetesen a bandák és emberek többsége Idol-ként van beállítva. De ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem lehet bepróbálkozni a szórakoztató iparban! A koreai zenét nem lehet összehasonlítani semmilyen más pop zenével vagy egyébbel. Van egy olyan különleges mozgató rúgójuk, amit semelyik amerikai popsztár nem überelhet. A zenéjük olyan hangzást és dinamikát ad, ami egyre több külföldi rajongót toboroz magának. Magyarországon sem furcsa jelenség, hogy egyre többen oda vannak a K-pop zenéért. Nem tudhatjuk pontosan, hogy a kialakított imidzs vagy a zene egyedisége fogja meg a legtöbb fiatal szívét. Egy azonban biztos, egyhamar nem cserélik le őket a rajongók listájáról. ;)

5, Ételek
Ha adódik esély kijutni Koreában, hát nem ésszerű megkóstolni az ottani ízeket? Merőben mást kínálnak mint itthon. Más ízek és hagyományokhoz kötött fogások öveznek minden egyes várost. Sosincs olyan helység ahol ugyanazt a kínálatot szolgálják. Érdemes tehát, minden városnézés és kirándulás után a helyi ízeket megkóstolni. Ha azonban, valaki nem éppen a különböző ízek iránt érdeklődik, nyugodtan megnyugtathatom, hogy számára is lesz olyan ami megfelelő ebben a kis országban. A piacként felállított standok mindegyike az éhes vásárlókat várja vendégül. Az éttermek gasztronómia és kultusz ételekkel ismerkedettnek. Míg a bevásárló centrumokban ugyanazt lehet kapni, mint tőlük nyugatabbi országokban. Ne essünk kételybe, hogy ezek a kaják horribilis pénzértékeket foglalnak el. Szó sincs róla. A nemzetközileg ismert Kimchi értéke se haladja meg az 1000 ft-ot. Minden ismert étel arra szolgál, hogy a különböző helyekről érkező embereket lenyűgözze párját ritkító ízvilágával.


Ezek voltak a legalapvetőbb szempontok amiért érdemes ebbe az országba elmenni. ;)
Legközelebb kibővítem a listát az emberekkel, a divattal és a hétköznapi élettel.
Amit ha sikerül saját, átélt tapasztalataim során mesélek majd el. ^^
Good luck and Love Korea


Címkék:

theme ©